×

PERSONAL DATA PROTECTION NOTICE

GENERAL

We respect your privacy and are committed to protecting your personal data. This Personal Data Protection Notice explains how we collect, process, disclose and store your personal data (which would include information that relates directly or indirectly to you and identifies you as an individual) (“Personal Data”) in instances when your Personal Data may be collected during the course of your access and use of our website or during your transaction and dealings with IOI Group, in accordance with the Malaysian Personal Data Protection Act 2010 (“PDPA 2010”) and any statutory amendments or re-enactments made thereof from time to time and any applicable regulations, guidelines and orders made thereunder (collectively referred to as “PDPA”) and under this Notice.

Please read this Notice carefully before using our website or submitting Personal Data to us through our website.

INFORMATION COLLECTED

Your Personal Data which we may collect includes but not limited to the following:

  1. information collected when you fill in or update your information with us, which may include personal data furnished when filling in enquiry forms and other similar online forms, provided in or through our website;
  2. information collected through your participation and/or feedback in forums, surveys, contests and/or any interactive platform(s) including but not limited to forms which you have or may be required to enter, fill and submit to us, or when you respond to communications from our website;
  3. information collected when you register or subscribe to services or offers or newsletters or request to be added to our mailing lists for our products and services;
  4. information collected during registration or signing up of user account at our website including log-in name and password or when logging on to certain areas in the website;
  5. information collected in relation to preferences and online purchases and deliveries of our products or services (if any);
  6. information which is automatically collected through your use of our website (eg. when you request pages from our website’s server, it automatically collects some information about your preferences, including your IP address). IOI uses this information to administer and to help diagnose problems with our website and the servers and for such other purposes set out herein;
  7. information collected through your communication with us through various methods such as emails, letters, telephone calls and conversations you have with our personnel and/or authorised agents, vendors, suppliers or contractors;
  8. information from any messages, comments or queries you submit to us in whatsoever manner;
  9. information from existing guest lists, business cards, guest books and/or any events organised by us and/or any company under IOI Group; and/or
  10. information obtained from public domain and third parties such as your advocates and solicitors and financiers.

The Personal Data processed may include but not limited to Personal Data relating to:

  1. your identity (including but not limited to your name, date of birth, gender, citizenship, marital status, race, religion, national registration identification card (“NRIC”) number and colour or passport number, job title, company’s name and signature);
  2. your contact details (including but not limited to your correspondence, residential and office address, phone numbers and email address);
  3. your demographic information such as postcode, preferences and interest;
  4. your financial details (including your monthly income, financial statements, status of your business and information by your financier);
  5. your credit card, debit card or bank account information;
  6. your advocates and solicitors’ details (including but not limited to their name, correspondence address and telephone number); and
  7. other information relevant to customer surveys, promotions and/or offers.

The list of Personal Data stated above is not exhaustive and may include other personal data depending on the nature of dealings or transaction between you and IOI.

As a user of this website, you hereby agree for any Personal Data stated above to be stored in our computer databases and servers located within and outside Malaysia.

PURPOSES OF PROCESSING

We collect and process your Personal Data for the purposes of this website and to carry out the necessary transactions and for IOI Group’s business, welfare and social activities, including but not limited to the following purposes (collectively, “Purposes”):

  1. to enable you to be provided with products, services, facilities or benefits offered by IOI Group;
  2. to communicate with you eg. to send important notices, emails, letters, Short Message Service (“SMS”), WhatsApp messages, changes to IOI’s terms, conditions, policies and notices and other like communications;
  3. to communicate with you including to respond to any of your queries and/or requests;
  4. to keep you posted on IOI Group’s latest products and services announcements, special offers and upcoming events and promotions including products information, product updates and other related information;
  5. to conduct research, surveys and trend analysis on various matters such as planning, products, services, security and testing for marketing and research and product development purposes;
  6. for internal purposes such as auditing, data analysis to improve IOI’s products, services and customer communications based on your feedbacks (if relevant);
  7. to perform statistical analysis for various objectives and sharing this information within IOI Group;
  8. to process your application to transact with any of IOI Group’s business divisions;
  9. to process any sales transaction or customer orders (if any);
  10. for internal record keeping;
  11. to customise our website according to your interests and preferences;
  12. for internal purposes for technical support of this website and to compile statistics on the usage of this website to improve this website;
  13. to implement and maintain our information technology systems, including to store and process data, in computer databases and servers located within and outside Malaysia;
  14. for purposes connected with the operation, administration, development, support, assistance or enhancement of any IOI Group’s businesses;
  15. for financial purposes, including accounting and tax;
  16. for IOI Group’s contractual obligations or business arrangements with third parties;
  17. where in IOI Group’s opinion such use or disclosure of Personal Data is necessary to protect its interests and to respond to any claims or legal processes;
  18. for the protection and prevention against and detection of actual or potential crimes including fraud or unauthorised transactions or unlawful activities;
  19. for the investigation of complaints, misconduct and suspected suspicious transactions (including but not limited to carrying out due diligence and/or other screening activities);
  20. for security and access within the companies in IOI Group;
  21. to comply with legislative, statutory and regulatory requirements;
  22. for corporate governance purposes, including auditing, internal investigations, compliance, risk management, conflict of interest reporting and security processes;
  23. to transfer Personal Data to any parties located in other jurisdictions outside Malaysia, where necessary;
  24. where a third party acquires or wishes to acquire or make enquiries in relation to acquiring an interest in any company within IOI Group;
  25. where you have provided Personal Data for purposes of online job application, to process your resume or curriculum vitae and to determine your suitability for a position within IOI Group;
  26. to protect or enforce our rights including but not limited to recover any debt due and owing to us;
  27. for verification and reference checks by third parties;
  28. for general administrative and management purposes; and/or
  29. for all other purposes in relation or incidental to the above.

By providing your Personal Data to IOI Group, you consent to the use of Personal Data collected by us or our authorised third party in the manner set out in this Notice for the Purposes stated above.

Your Personal Data is necessary to us. Unless otherwise stated, it is an obligation for you to provide all such Personal Data requested by us. If you do not provide or allow us to process all the obligatory Personal Data as requested, we will not be able to keep complete information about you, therefore affecting our ability to accomplish the Purposes described in this Notice. As such information is crucial to your relationship with IOI Group, you are advised not to opt out of providing such Personal Data as requested by us.

DISCLOSURE OF YOUR PERSONAL DATA

We will not sell, distribute or lease your Personal Data to third parties unless we have your permission or are required by law.

Where necessary in performing the Purposes, IOI may disclose your Personal Data to the following parties (including those within and outside Malaysia):

  1. any entities within IOI Group including IOI Group’s holding company, subsidiaries, related and associate companies and affiliates and representative offices and joint-venture partners, which may be located in Malaysia or overseas;
  2. any authorised agents and service providers of IOI Group and those who collaborate or provide services relating to the purposes for which the Personal Data is collected or for activities related to our products or services, including but not limited to sale and marketing agents, consultants, data processing services and third party vendors, agents, suppliers or contractors and/or advisors who provide operating and administrative system, computer and information technology system, accounting and payment system, human resources and payroll system and/or other services to any company within IOI Group in connection with the operations of their businesses, with whom Personal Data may be shared for the limited purpose of enabling the authorised third party to perform the particular services on behalf of any company within IOI Group;
  3. any authorised third party service providers that provide services such as information processing, online payment, extending credit, fulfilling customer orders, delivering products to you, managing and enhancing customer data, providing customer service, assessing your interest in IOI’s products and services and conducting customer research, satisfaction surveys and data analysis;
  4. our business partners or associates and/or customers (if relevant);
  5. other relevant parties such as banks or financiers and their valuers, lawyers, legal advisors and auditors;
  6. our actual or prospective investors, assignees or potential assignees, acquirers or potential acquirers or transferees or potential transferees of the business entities within IOI Group and successors-in-title in the event we decide to divest part or all of our business through sale, merger, acquisition or joint-venture;
  7. any person, who is under a duty of confidentiality who has undertaken the responsibility to keep such data private and confidential;
  8. the Personal Data of job applicants may be shared with third parties eg. the applicant’s current or previous employers and credit reference agencies, to verify or obtain additional information about the job applicants; and
  9. other parties, in respect of whom you have consented to the disclosure of your Personal Data.

In addition, we may also disclose your Personal Data (within and outside Malaysia) in good faith:

  1. to comply with the requirements of the government or local authorities, law enforcement agencies or any other authorities including regulatory and securities authorities to whom IOI Group is subject to or have reporting obligations or to whom we are required to provide your Personal Data;
  2. to comply with any orders of any court of competent jurisdiction;
  3. as is necessary or relevant in relation to any legal process or proceedings;
  4. if required or authorised by law or where such disclosure is necessary to comply with applicable laws, regulations, legal processes or queries from relevant authorities; and
  5. as is necessary for purpose of preventing or detecting or investigating an actual or potential crime or suspicious transaction or breach of securities.

RETENTION PERIOD

Any Personal Data we collect will be retained by IOI Group and/or any of the parties to whom any Personal Data has been disclosed to, for as long as necessary to fulfil the many different Purposes outlined in this Notice in line with our internal retention policies or as required to satisfy legal, regulatory, taxation and/or accounting requirements or to protect IOI Group’s interests.

SECURITY

We are committed to ensuring that your Personal Data is secure. We will protect your Personal Data in accordance with any applicable Malaysian laws including PDPA. In order to prevent loss, theft, misuse, modification or unauthorised or accidental access, alteration, disclosure or destruction, we have put in place appropriate physical, electronic, technical and administrative procedures and technological and organisational security measures to safeguard and secure the Personal Data that we collect online.

ACCURACY AND UPDATING OF PERSONAL DATA

When you provide your Personal Data to IOI Group, you undertake that all such information provided is accurate, complete and up-to-date. If there are any changes to your Personal Data or if you believe that the Personal Data we have about you is inaccurate, incomplete, misleading or not up-to-date, please contact us, the details as stated below, so that we may take steps to update your Personal Data.

We may decline to process requests that are unreasonably repetitive, require disproportionate technical effort, jeopardize the privacy of others, are extremely impractical, or for which access to correct the Personal Data is not otherwise required by local law.

ACCESS, CORRECTION, ENQUIRIES AND COMPLAINTS

If you do not agree with any of the contents of this Personal Data Protection Notice, please notify us within seven (7) days from the date of this Notice. Otherwise, we shall deem that you consent to the collecting, recording, processing, holding, storing, usage and disclosure of your Personal Data.

Should you wish to limit the processing of your Personal Data in relation to any of the Purposes or any other purposes, you may communicate your wishes to us by contacting us, the details are as provided below.

Please note that in the event that sufficient Personal Data is not supplied or is found not satisfactory to IOI Group, this may:

  1. affect our ability to process any application or request which you make to us; and/or
  2. affect our ability to provide the full range of benefits and/or services which we are capable of offering to you.

If you have any questions regarding this Notice or you would like to make any inquiries or complaints or to request access to make corrections, amendments or updates or limit our processing of your Personal Data or to withdraw your consent, you may contact us via our contact person:

IOI Corporation Berhad (9027-W)
IOI City Tower 2, Lebuh IRC,
IOI Resort City,
62502 Putrajaya,
Malaysia.

Email: corp@ioigroup.com
Telephone No.: +603-8947 8888
Facsimile No.: +603-8943 2266

AMENDMENTS OF THIS NOTICE

IOI reserves the right to update, revise, amend and/or modify this Personal Data Protection Notice from time to time and in any manner at its absolute discretion but in accordance with the law. Any material changes will be posted on our website with the updated Personal Data Protection Notice.

In the event of any inconsistencies between the English version and the Bahasa Malaysia version of this Notice, the English version shall prevail.

NOTIS PERLINDUNGAN DATA PERIBADI

AM

Kami menghormati privasi anda dan komited untuk melindungi data peribadi anda. Notis Perlindungan Data Peribadi ini menerangkan bagaimana kami mengumpul, memproses, menzahirkan dan menyimpan data peribadi anda (yang termasuk maklumat yang berkaitan secara langsung atau tidak langsung kepada anda dan mengenal pasti anda sebagai seorang individu) (“Data Peribadi”) dalam keadaan di mana Data Peribadi anda mungkin dikumpul semasa anda mengakses dan menggunakan laman web kami atau semasa transaksi dan urusan anda dengan IOI Group, selaras dengan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“Akta 2010”) dan sebarang pindaan statutori atau enakmen yang dibuat semula dari semasa ke semasa dan apa-apa peraturan, garis panduan dan perintah yang dibuat di bawahnya (secara kolektif dirujuk sebagai “Akta tersebut”) dan di bawah Notis ini.

Sila baca Notis ini dengan teliti sebelum menggunakan laman web kami atau menyerahkan Data Peribadi kepada kami melalui laman web kami.

MAKLUMAT YANG DIKUMPUL

Data Peribadi anda yang mungkin kami kumpul termasuk tetapi tidak terhad kepada yang berikut:

  1. maklumat yang dikumpul semasa anda mengisi atau mengemas kini maklumat anda dengan kami, yang mungkin termasuk data peribadi yang diberikan semasa mengisi borang pertanyaan dan borang-borang dalam talian lain yang serupa yang disediakan di dalam atau melalui laman web kami;
  2. maklumat yang dikumpul melalui penyertaan dan/atau maklum balas anda dalam forum, tinjauan, pertandingan dan/atau mana-mana platform interaktif termasuk tetapi tidak terhad kepada borang yang anda telah atau mungkin perlu untuk menyertai, mengisi dan menyerahkan kepada kami, atau apabila anda membalas komunikasi daripada laman web kami;
  3. maklumat yang dikumpul apabila anda mendaftar atau melanggani perkhidmatan atau tawaran atau surat berita atau meminta untuk ditambah ke dalam senarai mel kami untuk produk dan perkhidmatan kami;
  4. maklumat yang dikumpul semasa pendaftaran atau mendaftar akaun pengguna di laman web kami termasuk nama log masuk dan kata laluan atau semasa anda log masuk ke kawasan tertentu dalam laman web;
  5. maklumat yang dikumpul berhubung dengan kegemaran dan pembelian dalam talian dan penghantaran produk atau perkhidmatan kami (jika ada);
  6. maklumat yang dikumpul secara automatik melalui penggunaan laman web kami (contohnya apabila anda meminta halaman dari pelayan laman web kami, ia akan secara automatik mengumpul beberapa maklumat mengenai kegemaran anda, termasuk alamat IP anda). IOI menggunakan maklumat ini untuk mentadbir dan membantu mendiagnosis masalah dengan laman web dan pelayan kami dan untuk tujuan lain yang dinyatakan di sini;
  7. maklumat yang dikumpul melalui komunikasi anda dengan kami melalui pelbagai kaedah seperti e-mel, surat, panggilan telefon dan perbualan anda dengan kakitangan kami dan/atau ejen, prenjual, pembekal atau kontraktor yang diberi kuasa;
  8. maklumat dari sebarang mesej, komen atau pertanyaan yang anda serahkan kepada kami dalam apa jua cara;
  9. maklumat daripada senarai tetamu sedia ada, kad niaga, buku tamu dan/atau sebarang acara yang dianjurkan oleh kami dan/atau mana-mana syarikat di bawah IOI Group; dan/atau
  10. maklumat yang diperolehi daripada domain awam dan pihak ketiga seperti peguambela dan peguamcara dan pembiaya anda.

Data Peribadi yang diproses mungkin termasuk tetapi tidak terhad kepada Data Peribadi yang berkaitan dengan:

  1. identiti anda (termasuk tetapi tidak terhad kepada nama anda, tarikh lahir, jantina, kewarganegaraan, status perkahwinan, bangsa, agama, nombor dan warna kad pengenalan atau nombor pasport, jawatan dan tandatangan anda);
  2. butiran untuk menghubungi anda (termasuk tetapi tidak terhad kepada alamat surat-menyurat, kediaman dan pejabat anda, nombor telefon dan alamat e-mel anda);
  3. maklumat demografik anda seperti kod pos, kegemaran dan minat;
  4. butiran kewangan anda (termasuk pendapatan bulanan anda, penyata kewangan, status perniagaan dan maklumat daripada pembiaya anda);
  5. maklumat kad kredit, kad debit atau akaun bank anda;
  6. butir-butir peguambela dan peguamcara anda (termasuk tetapi tidak terhad kepada nama, alamat surat-menyurat dan nombor telefon mereka); dan
  7. maklumat lain yang berkaitan dengan kaji selidik pelanggan, promosi dan/atau tawaran.

Senarai Data Peribadi yang dinyatakan di atas tidak lengkap dan mungkin termasuk data peribadi lain bergantung pada jenis urusan atau transaksi antara anda dan IOI.

Sebagai pengguna laman web ini, anda bersetuju untuk sebarang Data Peribadi yang dinyatakan di atas disimpan di dalam pangkalan data komputer dan pelayan kami di dalam dan di luar Malaysia.

TUJUAN PEMPROSESAN

Kami mengumpul dan memproses Data Peribadi anda untuk tujuan laman web ini dan untuk menjalankan transaksi yang diperlukan dan untuk aktiviti-aktiviti perniagaan, kebajikan dan sosial IOI Group, termasuk tetapi tidak terhad kepada tujuan-tujuan berikut (secara kolektif, “Tujuan”):

  1. untuk membolehkan anda diberikan produk, perkhidmatan, kemudahan atau faedah yang ditawarkan oleh IOI Group;
  2. untuk berkomunikasi dengan anda misalnya untuk menghantar notis penting, e-mel, surat, Perkhidmatan Pesanan Ringkas (“SMS”), mesej WhatsApp, perubahan kepada terma, syarat, dasar dan notis IOI dan komunikasi sedemikian yang lain;
  3. untuk berkomunikasi dengan anda termasuk untuk menjawab sebarang pertanyaan dan/atau permintaan anda;
  4. untuk membolehkan anda menerima pengumuman produk dan perkhidmatan terkini IOI Group, tawaran istimewa dan acara dan promosi akan datang termasuk maklumat produk, maklumat terkini produk dan maklumat lain yang berkaitan;
  5. menjalankan penyelidikan, tinjauan dan analisa trend mengenai pelbagai perkara seperti perancangan, produk, perkhidmatan, keselamatan dan ujian untuk pemasaran dan penyelidikan dan tujuan menaik mutu produk;
  6. untuk keperluan dalaman seperti pengauditan, analisis data untuk meningkatkan produk, perkhidmatan dan komunikasi dengan pelanggan IOI berdasarkan maklumbalas anda (jika berkaitan);
  7. untuk melaksanakan analisis statistik untuk pelbagai objektif dan berkongsi maklumat ini dalam IOI Group;
  8. untuk memproses permohonan anda untuk berurusan dengan mana-mana bahagian perniagaan IOI Group;
  9. untuk memproses sebarang urus niaga jualan atau pesanan pelanggan (jika ada);
  10. untuk penyimpanan rekod dalaman;
  11. untuk menyesuaikan laman web kami mengikut minat dan kegemaran anda;
  12. untuk tujuan dalaman untuk sokongan teknikal laman web ini dan untuk mengumpul statistik mengenai penggunaan laman web ini untuk meningkatkan laman web ini;
  13. untuk melaksanakan dan menyelenggara sistem teknologi maklumat kami, termasuk untuk menyimpan dan memproses data, dalam pangkalan data komputer dan pelayan yang terletak di dalam dan di luar Malaysia;
  14. untuk tujuan yang berkaitan dengan operasi, pentadbiran, pembangunan, sokongan, bantuan atau peningkatan mana-mana perniagaan IOI Group;
  15. untuk tujuan kewangan, termasuk perakaunan dan cukai;
  16. untuk kewajiban kontrak atau pengaturan perniagaan IOI Group dengan pihak ketiga;
  17. di mana dalam pendapat IOI Group penggunaan atau penzahiran Data Peribadi seperti itu perlu untuk melindungi kepentingannya dan untuk membalas sebarang tuntutan atau proses undang-undang;
  18. untuk perlindungan dan pencegahan daripada dan pengesanan jenayah sebenar atau berkemungkinan termasuk penipuan atau transaksi tidak sah atau aktiviti yang menyalahi undang-undang;
  19. untuk siasatan terhadap aduan, salah laku dan transaksi mencurigakan yang disyaki (termasuk tetapi tidak terhad kepada menjalankan ketelitian wajar (“due diligence”) dan/atau aktiviti-aktiviti pemeriksaan lain);
  20. untuk keselamatan dan akses di kalangan syarikat-syarikat dalam IOI Group;
  21. untuk mematuhi kehendak perundangan, statutori dan peraturan;
  22. untuk tujuan tadbir urus korporat, termasuk pengauditan, penyiasatan dalaman, pematuhan, pengurusan risiko, laporan konflik kepentingan dan proses keselamatan;
  23. untuk memindah Data Peribadi kepada mana-mana pihak yang terletak di bidang kuasa lain di luar Malaysia, jika perlu;
  24. jika pihak ketiga memperoleh atau ingin memperoleh atau membuat pertanyaan berhubung dengan pemerolehan kepentingan dalam mana-mana syarikat dalam IOI Group;
  25. di mana anda telah memberikan Data Peribadi untuk tujuan permohonan pekerjaan dalam talian, untuk memproses resume atau data kurikulum (“curriculum vitae”) anda dan untuk menentukan kesesuaian anda untuk suatu jawatan dalam IOI Group;
  26. untuk melindungi atau menguatkuasakan kepentingang kami termasuk tetapi tidak terhad kepada pemulihan apa-apa hutang yang kena dibayar dan terhutang kepada kami;
  27. untuk pengesahan dan penyemakan rujukan (“reference checks”) oleh pihak ketiga;
  28. untuk tujuan pentadbiran dan pengurusan am; dan/atau
  29. untuk semua tujuan-tujuan lain berhubung atau bersampingan dengan perkara di atas.

Dengan memberikan Data Peribadi anda kepada IOI Group, anda bersetuju dengan penggunaan Data Peribadi yang telah dikumpul oleh kami atau pihak ketiga yang diberi kuasa oleh kami mengikut cara yang dinyatakan dalam Notis ini untuk Tujuan yang dinyatakan di atas.

Data Peribadi anda diperlukan oleh kami. Kecuali dinyatakan sebaliknya, adalah wajib bagi anda untuk memberikan segala Data Peribadi seperti yang diminta oleh kami. Jika anda tidak memberikan atau membenarkan kami untuk memproses semua Data Peribadi yang wajib seperti yang diminta, kami tidak akan dapat menyimpan maklumat lengkap mengenai anda, oleh itu menjejaskan keupayaan kami untuk mencapai Tujuan yang diterangkan dalam Notis ini. Oleh kerana maklumat sedemikian adalah penting untuk hubungan anda dengan IOI Group, anda dinasihatkan agar tidak memilih untuk tidak memberikan Data Peribadi seperti yang diminta oleh kami.

PENZAHIRAN DATA PERIBADI ANDA

Kami tidak akan menjual, mengedar atau menyewa Data Peribadi anda kepada pihak ketiga melainkan kami mendapat kebenaran anda atau seperti yang dikehendaki oleh undang-undang.

Jika perlu dalam melaksanakan Tujuan tersebut, IOI boleh menzahirkan Data Peribadi anda kepada pihak-pihak berikut (termasuk di dalam dan di luar Malaysia):

  1. mana-mana entiti dalam IOI Group termasuk syarikat induk, anak syarikat, syarikat berkaitan dan syarikkat bersekutu IOI Group dan sekutu dan pejabat perwakilan dan rakan usahasama yang mungkin terletak di Malaysia atau luar negara;
  2. mana-mana ejen yang diberi kuasa dan pembekal perkhidmatan kepada IOI Group dan mereka yang bekerjasama atau menyediakan perkhidmatan yang berkaitan dengan tujuan untuk mana Data Peribadi dikumpul atau untuk aktiviti-aktiviti yang berkaitan dengan produk atau perkhidmatan kami, termasuk tetapi tidak terhad kepada ejen jualan dan pemasaran, perunding, perkhidmatan pemprosesan data dan penjual pihak ketiga, ejen, pembekal atau kontraktor dan/atau penasihat yang menyediakan sistem operasi dan pentadbiran, sistem komputer dan teknologi maklumat, sistem perakaunan dan pembayaran, sumber manusia dan sistem penggajian dan/atau perkhidmatan lain kepada mana-mana syarikat dalam IOI Group berhubung dengan operasi perniagaan mereka, dengan mana Data Peribadi boleh dikongsi untuk tujuan terhad untuk membolehkan pihak ketiga yang diberi kuasa untuk melaksanakan perkhidmatan tertentu bagi pihak mana-mana syarikat dalam IOI Group;
  3. mana-mana pembekal perkhidmatan pihak ketiga yang diberi kuasa yang menyediakan perkhidmatan seperti pemprosesan maklumat, pembayaran dalam talian, memperluaskan kredit, memenuhi pesanan pelanggan, menyampaikan produk kepada anda, menguruskan dan meningkatkan data pelanggan, menyediakan perkhidmatan pelanggan, menilai minat anda dalam produk dan perkhidmatan IOI dan menjalankan penyelidikan pelanggan, tinjauan kepuasan dan analisa data;
  4. rakan kongsi perniagaan atau syarikat bersekutu dan/atau pelanggan kami (jika berkaitan);
  5. pihak berkaitan lain seperti bank atau pembiaya dan penilai mereka, peguam, penasihat undang-undang dan juruaudit;
  6. pelabur sebenar atau prospektif kami, pemegang serah hak sebenar atau berpotensi, pemeroleh sebenar atau berpotensi atau penerima pindahan sebenar atau berpotensi bagi entiti perniagaan dalam IOI Group dan pengganti dalam tajuk sekiranya kami membuat keputusan untuk melupuskan sebahagian atau semua perniagaan kami melalui penjualan, penggabungan, pengambilalihan atau usahasama;
  7. mana-mana orang, yang berada di bawah tanggungjawab kerahsiaan yang telah memikul tanggungjawab untuk menyimpan data peribadi dan sulit sedemikian;
  8. Data Peribadi pemohon-pemohon pekerjaan boleh dikongsi dengan pihak ketiga misalnya. majikan semasa atau majikan terdahulu pemohon dan agensi rujukan kredit, untuk mengesahkan atau memperoleh maklumat tambahan mengenai pemohon kerja tersebut; dan
  9. pihak lain, yang anda telah bersetuju untuk penzahiran Data Peribadi anda kepadanya.

Di samping itu, kami juga boleh menzahirkan Data Peribadi anda (di dalam dan di luar Malaysia) dengan niat baik:

  1. untuk mematuhi keperluan kerajaan atau pihak berkuasa tempatan, agensi penguatkuasaan undang-undang atau mana-mana pihak berkuasa lain termasuk pihak berkuasa kawal selia dan pihak berkuasa sekuriti yang mana IOI Group tertakluk di bawah atau mempunyai kewajipan pelaporan atau yang kami dikehendaki untuk memberikan Data Peribadi anda;
  2. untuk mematuhi mana-mana perintah oleh mana-mana mahkamah yang mempunyai bidang kuasa yang kompeten;
  3. sebagaimana yang perlu atau relevan berhubung dengan apa-apa proses atau prosiding undang-undang;
  4. jika dikehendaki atau dibenarkan oleh undang-undang atau jika pendedahan sedemikian adalah perlu untuk mematuhi undang-undang, peraturan, proses undang-undang atau pertanyaan daripada pihak berkuasa yang berkenaan; dan
  5. seperti yang diperlukan untuk menghalang atau mengesan atau menyiasat jenayah yang sebenar atau berpotensi atau transaksi mencurigakan atau pelanggaran sekuriti.

TEMPOH PENYIMPANAN

Sebarang Data Peribadi yang kami kumpul akan disimpan oleh IOI Group dan/atau mana-mana pihak yang mana Data Peribadi telah dizahirkan, selagi perlu untuk memenuhi pelbagai Tujuan yang digariskan dalam Notis ini selaras dengan dasar-dasar penyimpanan dalaman kami atau seperti yang diperlukan untuk memenuhi keperluan perundangan, pengawalseliaan, cukai dan/atau perakaunan atau untuk melindungi kepentingan IOI Group.

KESELAMATAN

Kami komited untuk memastikan bahawa Data Peribadi anda selamat. Kami akan melindungi Data Peribadi anda mengikut mana-mana undang-undang Malaysia yang terpakai termasuk Akta tersebut. Untuk mengelakkan kehilangan, kecurian, penyalahgunaan, pengubahsuaian atau akses, pemindaan, penzahiran atau pemusnahan tanpa kebenaran atau secara tidak sengaja, kami telah menyediakan prosedur fizikal, elektronik, teknikal dan pentadbiran yang sesuai dan langkah-langkah keselamatan teknologi dan organisasi untuk melindungi dan menjamin Data Peribadi yang kami kumpul secara dalam talian.

KETEPATAN DAN MENGEMASKINI DATA PERIBADI

Apabila anda memberikan Data Peribadi anda kepada IOI Group, anda mengaku bahawa semua maklumat yang diberikan adalah tepat, lengkap dan terkini. Sekiranya terdapat sebarang perubahan pada Data Peribadi anda atau jika anda percaya bahawa Data Peribadi yang kami ada mengenai anda adalah tidak tepat, tidak lengkap, mengelirukan atau tidak terkini, sila hubungi kami, butir-butirnya adalah seperti yang dinyatakan di bawah, supaya kami boleh mengambil langkah-langkah untuk mengemas kini Data Peribadi anda.

Kami berhak menolak untuk memproses permintaan berulang-ulang yang tidak munasabah, memerlukan usaha teknikal yang tidak seimbang, menjejaskan privasi orang lain, sangat tidak praktikal, atau yang mana akses untuk membetulkan Data Peribadi tidak dikehendaki oleh undang-undang tempatan.

AKSES, PEMBETULAN, PERTANYAAN DAN ADUAN

Sekiranya anda tidak bersetuju dengan mana-mana kandungan Notis Perlindungan Data Peribadi ini, sila maklumkan kepada kami dalam tempoh tujuh (7) hari dari tarikh Notis ini. Jika tidak, kami akan menganggap bahawa anda bersetuju dengan pengumpulan, pengrakaman, pemprosesan, pemegangan, penyimpanan, penggunaan dan penzahiran Data Peribadi anda.

Sekiranya anda ingin mengehadkan pemprosesan Data Peribadi anda berhubung dengan mana-mana Tujuan atau sebarang tujuan lain, anda boleh menyampaikan keinginan anda kepada kami dengan menghubungi kami, butir-butirnya adalah seperti di bawah.

Sila ambil perhatian bahawa sekiranya Data Peribadi yang mencukupi tidak dibekalkan atau didapati tidak memuaskan kepada IOI Group, ini mungkin:

  1. menjejaskan keupayaan kami untuk memproses apa-apa permohonan atau permintaan yang anda buat kepada kami; dan/atau
  2. menjejaskan keupayaan kami untuk menyediakan manfaat dan/atau perkhidmatan penuh yang dapat kami tawarkan kepada anda.

Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan mengenai Notis ini atau anda ingin membuat sebarang pertanyaan atau aduan atau meminta akses untuk membuat pembetulan, pindaan atau kemas kini atau mengehadkan kami daripada memproses Data Peribadi anda atau menarik balik persetujuan anda, anda boleh menghubungi kami melalui orang hubungan kami:

IOI Corporation Berhad (9027-W)
IOI City Tower 2, Lebuh IRC,
IOI Resort City,
62502 Putrajaya,
Malaysia.

E-mel: corp@ioigroup.com
No. Telefon: +603-8947 8888
No. Faks: +603-8943 2266

PINDAAN NOTIS INI

IOI berhak untuk mengemaskini, menyemak semula, meminda dan/atau mengubahsuai Notis Perlindungan Data Peribadi ini dari semasa ke semasa dan dengan apa-apa cara mengikut budi bicara mutlaknya tetapi mengikut undang-undang. Sebarang perubahan penting akan dipaparkan di laman web kami dengan Notis Perlindungan Data Peribadi yang dikemas kini.

Sekiranya terdapat sebarang ketidakseragaman antara versi Bahasa Inggeris dan versi Bahasa Malaysia untuk Notis ini, versi Bahasa Inggeris akan diguna pakai.